Of je nu kiest voor een enorm diverse portefeuille of zeer rechtlijnig investeert, vastgoed is altijd een verstandige keuze. Wanneer je belegt in een huurwoning, geniet je van een ellenlange lijst voordelen en soorten investeringen om uit te kiezen. Je kan kiezen voor betrokkenheid of afzijdigheid, bestaande glorie of splinternieuw design, hotelkamers of een eigen appartement aan zee. Maar door al die verschillende types en persoonlijke voorkeuren loopt er een rode draad: rendement. Nieuwsgierig naar dat bedrag? Hier leer je kort en bondig hoe je het berekent.

Huurwoning: inbreng en rendement

Wanneer je investeert in een huurwoning, ga je net zoals bij elke investering in eerste instantie geld inbrengen. Je koopt een pand en betaalt registratierechten. Ook allerlei onkosten steken de kop op, zoals interesten, onroerende voorheffing, belastingen en verzekeringen. Zodra die in orde zijn, kan je de totale inbreng die je maakte optellen. Heb je nog geen concrete cijfers? Dan kan je als vuistregel voor de onkosten twee maanden huuropbrengst rekenen. Daar is meteen het eerste bedrag voor je berekening.

Die eerste investering is meteen ook de grootste. Daarna stagneert alles min of meer, met de normale onderhoudskosten als norm. Heb je alle uitgaven opgeteld? Dan kan je meteen overgaan naar de tweede som: alle huurinkomsten. De huur die je krijgt van de bewoners of bezoekers op jaarbasis tel je samen, en je weet meteen wat je jaarlijks verdient. Wil je weten hoelang het duurt vooraleer je investering is terugbetaald en alle inkomsten pure winst zijn? Dan tel je je jaarlijkse inkomsten op tot je het bedrag van je investering bereikt. Vanaf daar is alles winst.

Dezelfde sommen gebruik je voor de berekening van je eigenlijke rendement. Je wil immers niet enkel weten vanaf wanneer je winst geniet, je ziet ook graag exact hoeveel rendement je investering nu eigenlijk oplevert. Dat kan met een eenvoudige rekensom, en zowel voor bruto- als nettorendement. Geniet ervan!

Bruto = huuropbrengst per jaar / aankoopprijs * 100
Netto = (huuropbrengst – kosten) / (aankoopprijs + registratierechten) * 100