Investeren in vastgoed: hoe haal je rendement uit je investering?
Voor je investeert, bepaal je best wat je doelen zijn. Je investering in vastgoed kan op twee manieren opbrengen: door de meerwaarde op verkoop en door de huuropbrengst. De meerwaarde van je woning hangt van verschillende factoren af, waarvan de ligging en al de bijhorende facetten de belangrijkste zijn.
Je rendement zal het hoogst zijn als je je investering na enkele jaren met een meerwaarde kan verkopen. In sommige steden mag je uitgaan van een meerwaarde van 20% tot zelfs 30% na 10 jaar. Dat is natuurlijk een prognose, het blijft belangrijk om de vastgoedmarkt nauwgezet op te volgen.
Je woning verhuren is een tweede goede bron van inkomsten. Dan kan je een rendement van 3 à 4% verwachten. De verhuurbaarheid van je aankoop is, net als bij de meerwaarde, sterk afhankelijk van waar je vastgoed gesitueerd is. Daar komen we straks op terug. Maar daarnaast is het belangrijk rekening te houden wat “huisbaas zijn” teweegbrengt. Als je zonder zorgen wilt verhuren, hou je best met aantal zaken rekening:
1. Kies de juiste doelgroep
Je kan het belang van de staat van de lokale verhuurmarkt niet onderschatten. Stel jezelf de vraag wat de leeftijd is van de potentiële huurders, wat hun financiële en gezinssituatie is, en beoordeel dan wat het ideale publiek is voor je woning.
2. Bepaal een realistische huurprijs
De huurprijs hangt van 5 factoren af:
- De ligging - Ook hier is de ligging alles waar het rond draait. De ene stadsbuurt is meer in trek dan de andere. Hoe aantrekkelijker de buurt, hoe hoger de huurprijs.
- De inrichting en grootte van het pand - Hoe groter je woning, hoe meer je kan vragen. Dat is logisch. De inrichting van je appartement of huis is ook bepalend. Of je een mooie voorgevel hebt, heeft een invloed op de prijs. Net als de inrichting van de keuken of van de badkamer.
- De staat van de woning en het onderhoud - Heeft je vastgoed veel onderhoud nodig? Of voldoet het niet aan de milieueisen? Dan zal je huurprijs wat lager liggen, ten opzichte van nieuwere en beter onderhouden panden. Zoals je hierboven kon lezen is het wat dat betreft beter om een nieuwbouwappartement te kopen.
- Tuin, terras en parking - Met een nieuwbouwproject in een centrum dek je de drie voorgaande punten. Als je er in slaagt om een terras, tuin of parking aan te bieden, kan je met een gerust hart een correcte huurprijs vooropstellen. Extra groen of meer ruimte zijn immers zeer gegeerd in de stad.
- De marktsituatie - De verhuurmarkt is niet anders dan elke andere markt: hoe groter het aanbod, des te lager de vraagprijzen. Onderzoek dus goed hoe het aanbod zich verhoudt ten opzichte van de vraag en of er rond jouw investering een groot aanbod aan soortgelijke huurwoningen zijn.
Als je deze 5 factoren in acht neemt, zal je tot een correcte huurprijs komen. Je kan steeds terecht op deze huurschatter om je huurprijs te schatten.
3. Sluit je aan bij het huurgarantiefonds
Je hebt je huurders zorgvuldig gescreend en vol overtuiging geselecteerd. Maar al snel blijkt dat het huurcontract niet wordt nageleefd. Gelukkig gebeurt dit niet zo vaak. Maar indien je huurders toch nalaten te betalen, komt een lidmaatschap bij het huurgarantiefonds goed van pas. Dit fonds dekt tot 3 maanden onbetaalde huur, met een plafond van €2.776.
4. Zorg dat je investering de kwaliteitsnormen haalt
Als verhuurder moet je ervoor zorgen dat je woning aan een aantal kwaliteitsnormen voldoet. Dit wat betreft veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit. Op dit vlak hebben nieuwbouwprojecten een streepje voor op bestaande woningen. Nieuwbouwprojecten voldoen aan deze eisen, bij bestaande woningen zal je vaak renovatie -of onderhoudswerken moeten uitvoeren. Veel eigenaars verkopen hun appartement net voordat de gemeenschappelijke renovatie eraan zit te komen. Let er dan ook goed op dat je geen appartement koopt, waar zo een renovatie op til staat.
Voldoet je woning aan alle voorwaarden, dan kan je een conformiteitsattest aanvragen bij je gemeente. Dit attest is niet verplicht, maar toont wel aan dat je woning volledig in orde is.
5. Investeer je in een nieuwbouwproject of in een bestaande woning?
Eens je besloten hebt dat je in vastgoed zal investeren en je je doelen bepaald hebt, is het belangrijk te weten waarin je juist wilt beleggen. Investeer je in een nieuw vastgoedproject of in een bestaande woning?
Beide opties hebben hun voordelen en nadelen.
Nieuwbouwprojecten zijn…nieuw. En dat is een grote troef.
Als je hierin investeert, kan je er prat op gaan dat er geen renovatiekosten nodig zijn. Een nadeel dat bij de meeste nieuwbouwprojecten geldt, is de opleveringstermijn. Je wilt dat je woning opbrengt en liefst zo snel mogelijk. Als je beslist om in een nieuwbouwproject te investeren, wordt je geduld op proef gesteld. Nieuwbouwprojecten zijn doorgaans pas 12 à 18 maanden na betaling helemaal klaar. Bij de meeste projectontwikkelaars rendeert je investering pas vanaf dan.